Thursday, February 21, 2008

Soedan lanceert nieuw offensief in West-Darfur

Kairo/ New York,
Door een nieuw Soedanees regeringsoffensief tegen rebellen in de westelijke regio Darfur zijn duizenden vluchtelingen langs de grens met Tsjaad vast komen te zitten. Dat hebben rebellen en hulpwerkers gisteren bekendgemaakt.Volgens plaatselijke rebellencommandanten zijn ongeveer tien burgers gedood en 20 opgepakt tijdens het offensief in het westen van Darfur, waaraan regeringsmilitairen en met hen verbonden Arabische militieleden deelnemen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is volgens een woordvoerster „extreem bezorgd over het hernieuwde geweld”.

In Darfur zijn volgens VN-schattingen zeker 200.000 mensen om het leven gekomen en meer dan twee miljoen uit hun woningen gevlucht sinds Afrikaanse rebellengroepen in 2003 de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoum. De Janjaweedmilitie van Arabische strijders wordt voor de grootste wreedheden in het conflict verantwoordelijk gesteld.

Eerder deze maand zijn al zeker 12.000 mensen de grens met Tsjaad over gevlucht om te ontsnappen aan het escalerende geweld. Een in Parijs in ballingschap levende rebellenleider, Abdulwahid Elnur, beschuldigde de VN er gisteren van de burgers van Darfur in de steek te laten. „Het leger en de Janjaweed moorden op klaarlichte dag, en de internationale gemeenschap doet niets.” Lees verder >>>>>>>>>>>>>>

No comments: