Sunday, May 29, 2011

Bin Laden, Mladic...wie volgt?

Met de dood van Osama Bin Laden en de arrestatie van Ratko Mladic zijn er weer twee namen van de lijst met meest gezochte misdadigers geschrapt. Wie blijven er eigenlijk over? Associated Press (AP) heeft een overzicht gemaakt op basis van informatie van Interpol, FBI en het Simon Wiesenthalcentrum.

Oorlogsmisdaden

Omar al-Bashir, de president van Sudan. Gezocht vanwege de genocide in Darfur. Het conflict begon in 2003. (Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, maar Sudan erkent het Hof niet waardoor al-Bashir nog steeds vrij rondloopt.)


Ali Kushayb, de commandant van de door de Sudanese overheid gesturen Janjaweed-militie. Gezocht vanwege oorlogsmisdaden bij het Darfur-conflict.


Joseph Kony, de leider van de rebellengroepering Lord's Resistance Army, officeel opgericht in 1987. Gezocht vanwege brute aanvallen op burgers in Oeganda die tot op de dag van vandaag voortduren.


Jean Bosco Ntaganda, een krijgsheer uit Congo. Gezocht vanwege oorlogsmisdaden, waaronder een etnische massamoord in 2002. Ook dwong hij kinderen om mee te vechten in de oorlog. Lees verder >>>>>>>>>>>>>>>>>

Monday, May 02, 2011

Darfuri Journalisten en Organisaties Woedend op Leiding van Radio Dabanga

Persbericht: May 2nd, 2011

Sinds het uitbreken van de oorlog in Dafrur in 2003, bleven de stemmen van de slachtoffers van het conflict verstomd en onderdrukt door de beperkingen van de overheid en censuur op persvrijheid in Soedan en in het bijzonder in Darfur. De Soedanese overheid gooide een project van BBC World Service Trust Radio dicht; schorste de FM-uitzendingen van Radio Monte Carlo in Oktober 2010 en weigerde vergunning te verlenen aan de vredesmissies van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID) om een humanitaire FM-Radio op te zetten.

Censuur en dit hardhandig optreden van de overheid tegen persvrijheid was de belangrijkste reden waarom Radio Dabanga met uitzendingen begon in december 2008 vanuit Hilversum. Dankzij, onder andere, Radio Dabanga begonnen de mensen in Darfur te realiseren dat zijn en hun leed niet vergeten zijn door de internationale gemeenschap. Het is aan de vastberadenheid van Nederlandse, Europese en andere internationale vrienden te danken dat de stemloze mensen van Darfur stem begonnen te krijgen in Radio Dabanga.

Echter, dit historische initiatief begint te mislukken vanwege de onverantwoorde management van Radio Dabanga, dat voortdurend de Darfuri journalisten uitsluit van elk beleid van Radio Dabanga. De onverantwoorde leiding heeft niet alleen de slagvaardigheid van Radio Dabanga schade toegebracht, maar het management heeft ook het leven van Darfuri journalisten in Soedan in gevaar gebracht. De management van Radio Dabanga heeft een kantoor van de radio Dabanga geopend in Khartoum. Daardoor werden werkers van radio Dabanga en andere activisten gearresteerd, anderen Dabanga werkers hebben gelucht naar Uganda en er zij anderen die nog steeds gemist zijn.

Darfuri Journalisten in Hilversum die tegen deze onverantwoorde management protesteerden zijn bedreigd door dezelfde leiding, sommige zijn ontslagen en anderen zijn bedreigd met deportatie uit Nederland.
Op de vooravond van de Dag van de Persvrijheid, wij doen een dringend appel op de Nederlandse bevolking en de Nederlandse overheid, donoren, de vrienden van de Darfuri en de internationale gemeenschap om Radio Dabanga te redden ter wille van de mensen in Darfur and hun vrijheid.

Immers, het is het geld van Nederlandse, Europese en andere vrienden en hun morele steun dat Radio Dabanga mogelijk heeft gemaakt. Wij als Darfuri journalisten en Darfuri gemeenschap in Nederland zijn zeer erkentelijk voor de gastvrije en vrijgevige Nederlanders en hun overheid vanwege hun principiƫle houding tegen onrecht in de wereld en in het bijzonder in Soedan. Wij zijn ze dankbaar voor hun steun aan vrijheid van meningsuiting, vrijheid van de pers in Soedan en Darfur.

Wij hebben het volste vertrouwen dat de Nederlanders en de internationale gemeenschap naast ons zullen staan in onze strijd voor transparantie, democratie en vrijheid van meningsuiting om te beginnen binnen de organisatie Radio Dabanga and binnen Soedan.


Einde

Association of Darfur Reporters & Journalists
E-mail: radiodarfurreporters@gmail.com
Webpage: www.darfurreporters.org

Darfur Union
darfurunion@yahoo.com